inici :: introducció al monument

introducció al monument

La Col·legiata Basílica de Santa Maria de Manresa (la Seu) és un dels exemples més representatius del gòtic català i símbol i icona de la capital del Bages. Situada al cim del Puigcardener, contempla la ciutat a la seva falda des de la riba esquerra del riu Cardener, al fons del balç. La Seu és, sens dubte, el principal referent històric, identitari i espiritual per a tots els manresans. Els privilegis concedits pel Papa Lleó XIII el 1886 van convertir el temple en basílica.

Malgrat ser anomenada “Seu”, el nostre monument no ha estat mai una seu catedralícia. Hi ha documentació del segle IX on es cita que el bisbe Gotmar és bisbe osonenc i de Manresa. La tradició, des de la seva construcció, ha fet que aquest fos el seu nom popular atesa la seva dimensió de catedral, l’existència d’un capítol de

canonges (d’aquí el nom de col·legiata) i la solemnitat i importància que el poble sempre li ha donat.

La present pàgina web vol ser només una finestra per fer-vos conèixer la nostra basílica: la seva història, la seva arquitectura, el seu patrimoni artístic; però, també, vol ser una invitació per a demanar-vos la vostra participació per a aprofundir en el seu coneixement, per a preservar-la per a les futures generacions i per a difondre’n el coneixement arreu del món.

Els Amics de la Seu de Manresa us conviden a visitar el monument més singular de la nostra ciutat. A fer-ho a través de la nostra pàgina web i, sobretot, visitant Manresa i entrant al temple. Hi teniu les portes obertes.